Malinowo-limonkowa tarta

Przygotowanie: 45 min

Przepis na: 9 porcji.

Spód:

  • 50 g płatków owsianych
  • 100 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki soli kuchennej
  • 150 g masła

Masa:

  • Starta skórka z trzech limonek
  • Sok z siedmiu limonek (około 175 ml)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 275 g cukru
  • 75 g malin, i dodatkowo kilka do dekoracji

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200C. Przegotuj spód. Płatki owsiane zmiel do postaci proszku. Wymieszaj z mąką, cukrem, solą na koniec dodając masło. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. 

Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyklej dokładnie przygotowanym ciastem.  Piecz 20-25 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

W czasie pieczenia spodu, zajmij się przygotowaniem masy.

Startą skórkę i sok z limonek włóż do małej miski i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj masę do rondelka wraz z jajkami i cukrem.

Maliny zmiksuj w blenderze, następnie przelej je przez sito, aby pozbyć się pestek. Powstały sok dodaj do garnka z masą limonkową jajkami i cukrem.

Gotuj masę na średnim ogniu przez kilka minut, ciągle mieszając trzepaczką, aż zacznie gęstnieć. Zdejmij masę z ognia i rozprowadź na wierzchu wcześniej upieczonego spodu.

Umieść ciasto ponownie w piekarniku jeszcze na 20 minut, aż do momentu kiedy na wierzchu zaczną się pojawiać  bańki. Odstaw do ostygnięcia, a następnie schłodź w lodówce, zanim pokroisz na ciasteczka. Udekoruj każdy kawałek malinami.