Mazurek kajmakowy na waflach bez pieczenia

Składniki:

  •     1 puszka kajmaku
  •     1 opakowanie okrągłych wafli
  •     kwaśny dżem, najlepiej z czerwonej porzeczki

Do dekoracji:

  •     pozostała masa kajmakowa lub polewa czekoladowa
  •     migdały całe
  •     migdały płatki
  •     owoce kandyzowane
  •     dekoracje słodkie

Przygotowanie:

Wafle przekładamy masą kajmakową, ale w połowie dajemy jedną masę kwaśnego dżemu. Po położeniu ostatniego wafla na górę zabezpieczamy folią i odstawiamy na kilka godzin, obciążając z góry, żeby wszystko się "skleiło"

Przed podaniem posmarować górę kajmakiem lub czekoladą i udekorować wedle uznania wszystkimi dodatkami, jakie nam przyjdą do głowy. Im bardziej kolorowo i bogato, tym lepiej, bo taki ma być mazurek:)

Zagońcie do dekorowania wszystkie dzieci, jakie się zgromadzą na święta - zabawa murowana.