Owoce miechunki (goldenberry) są uprawiane na zboczach Andów, głównie w Ekwadorze i Kolumbii. Wiele upraw cudownego owocu umiejscowionych na wyjątkowo żyznych glebach o podłożu wulkanicznym. W tamtym rejonie świata miechunka jest od wieków stosowana w medycynie ludowej. Informacje o wyjątkowych właściwościach owoców miechunki były przekazywane z pokolenia na pokolenie – teraz dysponujemy także potwierdzonymi naukowo dowodami:

Miechunka - Superżywność na wyciągnięcie ręki:

  •     100 gramów owoców miechunki zawiera o 166% więcej przeciwutleniaczy niż 100 gramów żurawiny
  •     100 gramów owoców miechunki zawiera o 144% więcej błonnika niż taka sama ilość suszonych śliwek
  •     55 gramów suszonych owoców miechunki ma więcej potasu niż cały banan o takiej samej masie
  •     owoce miechunki stanowią wartościowe źródło witaminy C, żelaza, tiaminy, fosforu, cynku oraz magnezu
  •     miechunka to źródło pektyn

Miechunka - 6 substancji na "szóstkę"

Owoce miechunki to niezwykły dar natury wprost "wypakowany po brzegi" dobroczynnymi substancjami odgrywającymi wiele pożytecznych ról w profilaktyce zdrowotnej.


1. Cudowny cynk

Cynk zawarty w miechunce to składnik mineralny ważny zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn - pomaga zachować zdrowe włosy, skórę oraz paznokcie. Ten mikroelement przyczynia się do utrzymania prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.

2. Bądź "żelazną damą"

Miechunka obfituje w żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Dzięki żelazu tlen w organizmie jest prawidłowo transportowany, a układ odpornościowy może funkcjonować poprawnie.

3. Fosfor ma moc

Fosfor obecny w owocach miechunki suszonej przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych. Fosfor to także znakomity pomocnik w utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów.

4. Wielofunkcyjna witamina C

Witamina C zawarta w miechunce to wielofunkcyjny "kombajn" wspomagający wiele obszarów funkcjonowania naszego organizmu. Ta witamina pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego oraz skóry. Dodatkowym atutem witaminy C zawartej w owocach miechunki jest jej pozytywna rola w utrzymywaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz ochronie komórek przez stresem oksydacyjnym.

5. M jak magnez

Magnez obecny w owocach miechunki to wybitny pomocnik w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ten mikroskładnik przyczynia się również do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz poprawnym funkcjonowaniu mięśni.

6. Tiamina, czyli witamina B1

Tiamina zawarta w miechunce suszonej pomaga w utrzymaniu prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu funkcji psychologicznych, a także współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu serca.