Składniki na nalewkę czereśniową:

  • 3 kg czereśni
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie nalewki czereśniowej

1. Czereśnie drylujemy i przekładamy do szklanego dużego słoja. Dodajemy 0,5 kg cukru zalewamy alkoholem i wodą, tak, aby owoce były w całości przykryte.
2. Tak przygotowana miksturę odstawiamy na 3 tygodnie, co jakiś czas wstrząsając naczyniem i otwierając, aby wypuścić nadmiar powstałych gazów.
3. Po upływie 3 tygodni odlewamy powstały płyn do nowego słoja, a czereśnie zasypujemy resztą cukru i odstawiamy na kolejne 4 dni, aby cukier się rozpuścił owoce puściły sok.
4.  Odsączamy powstały syrop i łączymy go z wcześniej odlaną nalewką. Alkohol połączony z syropem przez tydzień powinien się jeszcze przegryzać się w dużym słoiku, po czym rozlewamy nalewkę do butelek w taki sposób, aby cały osad został na dnie słoja.
5. Nalewka pełnię smaku i aromatu uzyskała po kolejnych 6-7 tygodniach.