Nalewka imbirowa - przepis

Składniki:

  • Duży słój
  • 10 dag korzeń świeżego imbiru
  • 2 duże cytryny o grubej skórce
  • 10 dag cukier
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 3/4 l czystej wódki 45%

Przygotowanie:

Imbir myjemy i kroimy w plasterki. Cytryny przelewamy wrzątkiem i kroimy na ósemki.
Słój należy Wyparzyć. Następnie wkładamy do niego cytryny, imbir, dodajemy cukier i miód. Składniki zalewamy wódką. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 miesiące w ciemne miejsce.
Po tym czasie nalewkę trzeba przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy. Czysty płyn rozlewamy do wyparzonych butelek i ponownie szczelnie zakręcamy.
Butelki ponownie odstawiamy w ciemne miejsce, tym razem na miesiąc.
Po tym czasie można już kosztować nalewki imbirowej.