Do nalewki wybierajcie śliwki dojrzałe, słodkie, najlepiej węgierki.

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wódki

Przygotowanie

Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i wrzucamy do słoja. Całość zalewamy wódką i spirytusem.
Słój zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie odlewamy alkohol a pozostałe śliwki zasypujemy cukrem, zakręcamy i ponownie odstawiamy na około miesiąc, potrząsając słojem co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił.
Powstały ze śliwek syrop łączymy z wcześniej odlanym alkoholem, dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie.
Po tym czasie całość filtrujemy przez gazę i przelewamy do butelek.
Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące do pół roku.

Rada:
Nie wyrzucajcie śliwek, przydadzą się do deserów, ciast czy po prostu do skonsumowania w gronie dorosłych.