Nalewka z aronii, znana też jako aroniówka, to jeden z najchętniej przygotowywanych domowymi sposobami mocniejszych trunków. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom aronii i wyjątkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadają przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserów nalewek kwaskowy posmak. Można je zbierać pod koniec lata i wczesną jesienią. Nalewkę z aronii można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najczęściej spotykanych jest przepis z wykorzystaniem liści wiśni. Dużą popularnością cieszą się też warianty bez liści, bez gotowania oraz z dodatkiem aromatycznych przypraw - m.in. kardamonu czy imbiru. 

Zobacz 3 najlepsze przepisy na nalewkę z aronii ->>
 

Aroniówka - właściwości

Ze względu na swoje właściwości lecznicze, aroniówka może być naturalnym lekarstwem na wiele problemów. Po nalewkę z aronii powinny sięgnąć zwłaszcza osoby, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem, niedokwaśnością żołądka lub zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość antocyjanów, owoce aronii działają wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Oprócz tego mają silne właściwości przeciwutleniające i zapobiegają rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia jest także bogatym źródłem witaminy C, P, B2, kwasu foliowego - i wielu innych cennych dla organizmu składników. Nalewka z aronii to także świetny sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowych przeziębień.

--

Zobacz też:

Sok z aronii - sprawdzony przepis >>>

Nalewka z jeżyn - sprawdzony przepis >>>

Przepis na domowy ajerkoniak >>>

Nalewka z malin >>>

Nalewka z pigwy >>>