Nalewka z gruszek to, podobnie jak aroniówka, pigwówka czy nalewka z jeżyn, jeden z najbardziej lubianych przepisów na domowe przetwory z owoców. I chociaż musi trochę postać, by nabrać smaku oraz mocy - warto zaczekać na degustację, nawet do następnego roku. Słodka, o lekko koniakowym posmaku, będzie idealnym dodatkiem do deserów. Jak ją przygotować?

Nalewka z gruszek - składniki:

  • 2 szklanki wódki
  • szklanka wody
  • 3 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • kawałek laski cynamonu
  • 2 goździki
  • kilogram dojrzałych gruszek.

Nalewka z gruszek - przygotowanie:

1. Umyj i obierz gruszki, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

2. Cukier i wodę podgrzej w garnku, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. Dodaj gruszki i przyprawy i gotuj dalej aż doprowadzisz do wrzenia. Następnie skręć ogień na mniejszy i gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż gruszki będą przezroczyste. Odstaw do wystygnięcia. 

3. Gdy syrop będzie zimny, wymieszaj go z wódką. Przelej do butelek i szczelnie je zamknij, a następnie odstaw w ciemne miejsce. Nalewka z gruszek będzie najlepsza po około roku leżakowania.

nalewka-gruszkowa
Shutterstock

Przepis pochodzi z serwisu Moje Gotowanie.

--

Zobacz też: 3 sprawdzone przepisy na nalewkę z aronii >>>