Nalewka z jarzębiny - składniki:

  • 300 g owoców jarzębiny
  • 750 ml czystej wódki
  • 100 g cukru
  • 1-2 łyżki miodu wielokwiatowego

Nalewka z jarzębiny - przygotowanie:

Owoce opłucz i dobrze osącz, przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz 15 minut, następnie owoce zostaw na godzinę w wyłączonym piecu. Cukier rozpuść w ½ szklanki ciepłej wody. Wystudź i wymieszaj z miodem. Owoce przełóż do dużej szklanej butli, zalej wódką i syropem. Odstaw na ok. pół roku. Następnie płyn znad owoców zlej do butelek i odstaw jeszcze na 2-3 tygodnie.

Uwaga! Owoce tarniny i jarzębiny powinny być przemrożone, inaczej nalewka nabierze cierpkiego posmaku. Najlepiej zbierać je już po pierwszych przymrozkach, ewentualnie świeże owoce możemy włożyć na 24 godziny do zamrażalnika.