Kasztany nie tylko są piękne, ale też potrafią wiele jeśli chodzi o zdrowie. Nalewka z kasztanów będzie niezastąpiona w wielu przypadłościach.
Zobaczcie, jak zrobić nalewkę z kasztanów.

Przepis na nalewkę z kasztanów

Składniki:
50 g suszonych kwiatów kasztanowca (jeśli nie mamy swoich zebranych wiosną, można je dostać w sklepie zielarskim),
50 g suszonych kasztanów lub 100 g młodych niedojrzałych kasztanów,
1 l wódki.

Nalewka z kasztanów - przygotowanie

Kasztany kroimy lub tłuczemy na małe kawałki.
Kwiatki rozkruszamy palcami i przekładamy do dużego (około 1,5 l) słoika.
Całość zalewamy litrem wódki i odstawiamy na dwa tygodnie (10-14 dni).

Co kilka dni potrząsamy słojem tak, aby składniki się wymieszały.
Po dwóch tygodniach przecedzamy zawartość słoika przez gazę i przelewamy do ciemnej, szklanej butelki.

Nalewkę z kasztanów przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Nalewka z kasztanów - stosowanie:

Nalewką z kasztanów można doraźnie smarować obrzęki, żylaki, pajączki, opuchnięcia i zimne stopy. Na żołądek lub wzmocnienie naczyń krwionośnych - max. 30 kropli dziennie.

Przed stosowaniem nalewki warto skonsultować to ze swoim lekarzem.