Składniki:

  • 5 g suszonych liści laurowych,
  • 1 l wódki czystej 50%,
  • 20 g cukru

Przygotowanie:

Liście laurowe wkładamy do szklanego słoja, zalewamy wódką i dodajemy cukier.

Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni.

Każdego dnia należy wstrząsnąć słojem, aby cukier się rozpuścił.

Po upływie 4-5 tygodni przecedzamy nalewkę przez bibułę, rozlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Po około 8 miesiącach nalewka jest gotowa do degustacji:)

Uwaga!

Trzeba pamiętać o umiarze przy jej stosowaniu. Nie powinno się pić jej w dużych ilościach. Można też rozpuścić kilka kropel w wodzie i pić ją w ten sposób. Ponadto można stosować ją zewnętrznie i smarować miejsca, gdzie doskwiera nam ból.