Nalewka z orzechów laskowych

Składniki:

  • 2 kg orzechów laskowych w skorupach i łupinach (jeszcze zielonych)
  • 1 l spirytusu 70%
  • 6 goździków
  • Kawałek cynamonu
  • Skórka z pomarańczy
  • 0,25 l wody
  • 0,25 kg cukru

Przygotowanie:

Orzechy obieramy ze skorup (zostanie ich ok 0,5 kg), drobno siekamy, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy nalew znad orzechów, dodajemy 6 goździków, kawałek cynamonu i skórkę z pomarańczy. Mieszamy, zakręcamy i ponownie odstawiamy na tydzień.
Po 7 dniach przesączamy przez filtr lub gazę i przyrządzamy syrop. Do zagotowanej wody wsypujemy cukier, rozpuszczamy go i całość dodajemy do nalewu orzechowego.
Mieszamy, zakręcamy i studzimy słój w zimnej wodzie.

Chłodny słój odstawiamy na 6 miesięcy. Po tym czasie przelewamy do butelek i gotowe!

Smacznego!