Nalewka z owoców dzikiej róży - przepis

Składniki:

  • 1kg owoców dzikiej róży,
  • 1/2l wódki,
  • 1/4l spirytusu,
  • 1/2kg cukru

Przygotowanie:

Owoce dzikiej róży zbieramy po pierwszych przymrozkach. Jeśli zbierzemy je wcześniej to wkładamy je do zamrażarki na 2 dni. Po wyjęciu z lodówki owoce myjemy i odcinamy jej końcówki pozostałe po kwiatach. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy odrobinę wódki (około 100ml) i spirytusu (około 50ml. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuszczał.

Cukier zacznie się rozpuszczać pod koniec 2 tygodnia. Następnie dolewamy resztę alkoholu i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Ponownie co jakiś czas wstrząsamy słojem. Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę lub filtr do kawy. Owoce wyrzucamy. Nalewkę przelewamy do butelki i odstawiamy na 2-3 miesiące.