Nalewka z rabarbaru - składniki:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 litra wódki lub spirytusu 60%
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z połówki cytryny

Nalewka z rabarbaru - przygotowanie:

1. Umyj rabarbar i pokrój go w kawałki (ale nie obieraj). Przełóż go do słoika i zasyp cukrem. Odstaw na jeden dzień w słoneczne miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem, aż rabarbar puści sok.

2. Do rabarbaru dodaj alkohol. Zakręć słoik szczelnie i odstaw w ciemne miejsce - najlepiej na 1-2 miesiące. Co jakiś czas potrząśnij słoikiem. 

3. Po tym czasie zlej nalewkę do mniejszych butelek, najpierw odcedzając ją na sitku. Dodaj do smaku sok z cytryny i ewentualnie trochę syropu cukrowego, jeśli uznasz, że jest za mało słodka. Przechowuj butelki w ciemnym miejscu. I, choć nalewka jest dobra do picia od razu, warto poczekać jeszcze kilka miesięcy. Starsza będzie zdecydowanie smaczniejsza.