Nie bez powodu nazywa się go złotem Syberii, bo jego owoce mają wielką wartość leczniczą.

W owocach i liściach rokitnika naliczono aż 190 substancji bioaktywnych - w tym 14 witamin, 11 mikroelementów, 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe, 36 flawonoidów, 42 lipidy, a poza tym prowitaminy, fenole, antyoksydanty i inne.

Owoce i liście rokitnika są prawdziwą bombą witaminową i mogą pomóc przy wielu dolegliwościach:

  • Wzmacniają układu pokarmowego. Wywar z liści rokitnika działa łagodząco na jelita i przyspiesza proces trawienia.
  • Mają działanie odkażające i gojące. Owoce są stosowane jako środek dezynfekujący i wspomagający leczenie ran.
  • Regenerują skórę, dlatego rokitnik stosuje się w przypadku oparzeń o różnym nasileniu oraz w innych stanach chorobowych skóry (skaleczenia, blizny).
  • Pomagają w leczeniu przeziębienia. Owoce rokitnika zawierają substancje, które pomagają na ból gardła i przeziębienie. Przy suchym kaszlu warto stosować zmieszany sok z rokitnika z miodem.
  • Na reumatyzm i podagrę pomaga wywar z jagód i liści rokitnika. Rokitnik jest też doskonałym lekarstwem na bóle w różnych stanach zapalnych.
  • Sok i dojrzałe owoce rokitnika poprawiają apetyt. Pomagają też w chorobach układu pokarmowego.
  • Sok z rokitnika stymuluje wydzielanie żółci i enzymów trawiennych. Poprawia produkcję czerwonych krwinek.
  • W trudnym do wyleczenia kaszlu pomaga stosowana zewnętrznie mieszanina oleju z rokitnika z kamforą (nacieranie piersi i pleców chorego).

Jeszcze bardziej cenny jest olej z rokitnika

Zawiera on w sobie olbrzymią koncentrację wszystkich witamin i soli mineralnych zawartych w jagodach. Posiada wiele właściwości dla zdrowia:

  • obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu
  • łagodzi ból i dolegliwości reumatyczne
  • może zapobiegać anemii
  • wspomaga leczenie hemoroidów
  • działa przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
  • ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwrakowe
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego
  • działa regenerująco na skórę przy oparzeniach, odmrożeniach i uszkodzeniach
  • zewnętrznie wzmacnia włosy i nadaje im połysk

Nalewka z rokitnika - przepis

Składniki:

1 kg owoców rokitnika

1 kg cukru

500 ml alkoholu 70%

Sposób przygotowania:

1. Owoce przebrać, umyć. Wsypać do słoika, zasypać cukrem i zalać alkoholem. Słoik zakręcić, odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 6-8 tygodni. Co kilka dni wstrząsnąć słojem. 

2. Nalewkę przecedzić, wlać do butelek, zamknąć. Leżakować ok. 6 miesięcy. 

---------------------------------------------------

Przepis pochodzi z najnowszego numeru "Sól i pieprz" (4/2019)