Wrzosówka - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka miodu wrzosowego
  • 1 duża cytryna - starta skórka i sok
  • 1 duża pomarańcza - starta skórka i sok
  • ½ litra spirytusu 95%
  • 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie podgrzej miód, ciągle go mieszając.
  2. Dodaj wodę i skórki gdy miód zacznie ciemnieć, zagotuj.
  3.  Ostudź, dodaj spirytus i przelej do słoika na 6 tygodni.
  4. Pamiętaj, aby średnio co trzy dni wstrząsnąć słoikiem.
  5. Po 6 tygodniach dodaj do nalewki sok z pomarańczy i cytryny.
  6. Odstaw słoik na kolejne dwa tygodnie.
  7. Nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.
  8. Napój będzie gotowy do spożycia po około miesiącu.

Zobacz też: