Piernik staropolski to najbardziej w tradycyjnych polskich wypieków. Towarzyszy polskiej kuchni od wieków. Jego podstawą jest miód i korzenne przyprawy (zawdzięcza też im swą nazwę; słowem pierny czyli pieprzny określano kiedyś wszystkie aromatyczne przyprawy). Piernik długodojrzewający jest ceniony za wyjątkowy smak i aromat, ale też za to, że można go przygotowywać etapami. Surowe ciasto powinno po wyrobieniu dojrzewać  kilka tygodni (przynajmniej dwa), następnie je pieczemy i przekładamy  dżemem lub kremem. Dzień przed podaniem lukrujemy lub polewamy czekoladą.  

Piernik staropolski - składniki:

  • 500 g naturalnego miodu
  • szklanka cukru (może być brązowy)
  • 250 g masła
  • 3 jajka
  • kilogram mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • po łyżce cynamonu i kakao
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • połówka gwiazdki anyżu gwiazdkowatego
  • 1/2 łyżeczki soli

Ponadto (opcjonalnie): słoik powideł śliwkowych do przełożenia,  polewa czekoladowa i siekane orzechy do dekoracji.

Przepis na piernik staropolski

1. Miód, cukier i masło włóż do garnka; podgrzewaj, mieszając drewnianą  łyżką, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Mąkę wsyp do dzieży miksera i zalej gorącą mieszaniną miodu, cukru i masła. Odstaw do lekkiego przestudzenia, po czym wyrób na gładką masę.

2. W mleku wymieszaj sodę, przyprawy korzenne i sól.  Razem z jajkami dodaj do ciasta. Chwilę wyrabiaj, aż uzyskasz sprężyste, dość gęste ciasto. Uwaga! W tej fazie możesz dodać do ciasta bakalie: rodzynki, posiekane suszone  śliwki, żurawinę (bakalie należy wcześnie zalać ciepłą wodą, a przed dodaniem do ciasta dobrze osączyć). Przełóż je do szklanej miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Wstaw do lodówki lub chłodnego pomieszczenia, by ciasto dojrzało. 

3. Ciasto lekko ogrzej, wyjmij na stolnicę i podziel na 2 lub 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj (najlepiej przez papier do pieczenia), po czym przełóż na wałku do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

4. Gdy placki przestygną, przełóż je powidłami śliwkowymi. Zawiń w papier, delikatnie obciąż i odstaw na 3-4 dni. Dzień przed podaniem piernik polej polewą z czekolady, ewentualnie posyp siekanymi orzechami i zostaw do zastygnięcia.    

--

Zobacz też: Pierniczki świąteczne na 3 sposoby >>>

Przepis na domowy ajerkoniak >>>

12 potraw wigilijnych >>>