Odwracane ciasto mandarynkowe - składniki:

  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 85 ml soku pomarańczowego
  • 85 g cukru trzcinowego (np. Dry Demerara Diamant)
  • 120 g cukru pudru do posypania mandarynek
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła do wysmarowania formy
  • Bita śmietana do dekoracji

Ciasto mandarynkowe - przygotowanie

1. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy.

2. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy, a następnie gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.

3. Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą cukrową na mleku. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach.

4. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.

Ciasto mandarynkowe, fot. mat. prasowe

--

Źródło: mat. prasowe DIAMANT