Odwrócone ciasto jogurtowo-malinowe to efektowna wariacja na temat klasycznego biszkoptu. Bazą deseru jest rolada z dżemem malinowym, która pokrojona na plastry tworzy boki i wierzch deseru. W środku znajdziesz pyszny dwukolorowy krem.

Składniki (na około 15 porcji):

Rolada: 5 jajek, 100 g cukru, 80 g mąki tortowej, 40 g mąki ziemniaczanej, 250 g dżemu malinowego, 

Masa jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego, 150 ml kwaśnej gęstej śmietany, 150 g cukru, 3 żółtka, skórka otarta z 1 cytryny, 6 łyżeczek żelatyny, 400 ml kremówki, 300 g malin. Dodatkowo: gotowy spód z kruchego ciasta i maliny do dekoracji.

odwrócone-ciasto-jogurtowo-malinowe

Przygotowanie:

Krok 1:

Białka ubić ze 100 g cukru. Pod koniec ubijania dodać po jednym żółtka i ubijać dalej. Następnie wymieszać ze sobą obie mąki i dodać je do masy jajecznej. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 10–15 minut w 180°C.

Krok 2:

Ciasto (przygotowane wg przepisu obok) ułożyć na czystej ściereczce, zdjąć papier. Ciasto posmarować dżemem malinowym i zwinąć w rulon. Owinąć przezroczystą folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie roladę pokroić w plastry (1 cm).

odwracane-ciasto-jogurtowe

Krok 3:

Plastrami rolady wyłozyć spód i boki tortownicy. Jogurt i śmietanę ubić z cukrem, żółtkami i skórką z cytryny. Dodać rozpuszczoną w 5 łyżkach wrzątku żelatynę. Chłodzić 30 minut. Masę połączyć z ubitą kremówką i podzielić na pół.

odwracane-ciasto-malinowe

Krok 4:

Do połowy masy dodać zmiksowane maliny. Na ciasto wyłożyć jasną masę, a następnie malinową. Przemieszać, by masy trochę się połączyły. Na wierzch położyć kruche ciasto, docisnąć; owinąć folią i schłodzić. Po wyjęciu z formy ciasto odwrócić.

odwracane-ciasto

Zdjęcia: BBS Studio