Ogórki wprawdzie nie imponują zawartością witamin, ale dietetycy coraz częściej wskazują na ich działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zawarta w ogórkach witamina K poprawia krzepliwość krwi oraz sprzyja mineralizacji tkanek. Krzem wpływa na piękny wygląd włosów i paznokci. Przy tym wszystkim mają tylko 14 kcal/100 g i są pyszne! Nie tylko świeże w mizerii czy na kanapce. Ogórki warto zamknąć w słoiku i podawać jako przystawkę lub zamiast sałatki do obiadu przez całą zimę. Są świetne zarówno na słodko, jak i w pikantnej wersji. Mamy dla was sprawdzone przepisy na ostre ogórki z chilli i delikatną sałatkę szwedzką.

Ogórki z chili

Ogórki w swoim najbardziej pikantnym wydaniu. Im więcej papryczki chili oraz czosnku, tym bardziej ostre będą ogórki. Doskonale nadają się do obiadu, ale także jako samodzielna przystawka.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 główka czosnku.

Zalewa do ogórków z chilli:

  • 1.5 szklanki octu,
  • 8 łyżek oleju,
  • 3 szklanki cukru.
Ogórki z chilli
Shutterstock

Ogórki z chili - sposób przygotowania:

Umyte ogórki kroimy wzdłuż, a następnie zasypujemy solą i odstawiamy na około 6 godzin. Wylewamy wodę, która zbierze się w naczyniu z ogórkami, po czym dodajemy chili, pieprz i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Z octu, oleju i cukru robimy gorącą zalewę, w której moczymy ogórki przez 12 godzin. Po tym czasie przekładamy ogórki do słoików. Zalewamy tą samą zalewą. Nie gotujemy, a jedynie odstawiamy na półkę.

Sałatka szwedzka

Słodkawe i chrupiące ogórki po szwedzku są doskonałym dodatkiem do mięs.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 marchewki,
  • pół szklanki soli,
  • dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu.

Zalewa do sałatki szwedzkiej:

  • 1l wody,
  • 250ml octu 10%,
  • 750g cukru,
salatka-szwedzka
Shutterstcok

Przygotowanie:

Na spód wyparzonych słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Myjemy warzywa, a następnie obieramy. Kroimy marchewkę, dzielimy na kawałki paprykę, a ogórki kroimy w plasterki. Zalewamy warzywa roztworem wody z połową szklanki soli. Odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy. Warzywa układamy w słoikach. Z 1 l wody, cukru i octu przygotowujemy zalewę. Zalewamy nią słoiki, a następnie pasteryzujemy gotując w wodzie przez 20 minut. Możesz też wypróbować pasteryzację w słoikach oraz w zmywarce.