Oponki serowe pieczone - składniki:

  • 400 g mielonego sera twarogowego lub twarogu sernikowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 130 g miękkiego masła 
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo do dekoracji:

  • 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki cukru

Oponki serowe - przepis light:

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj zmielony ser twarogowy, masło, cukier, jajka i żółtko. Zagnieć na gładkie ciasto.

2. Następnie podziel je na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na grubość 5-10 mm. Szklanką wykrawaj duże kółka, a w środku każdego z nich wycinaj małym kieliszkiem dziurki. Pozostałe skrawki dodaj do kolejnej partii ciasta, rozwałkuj i wycinaj kolejne oponki.

Shutterstock

3. Płaską blachę posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozłóż na niej w wycięte z ciasta oponki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

4. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.

Co zrobić, by jeszcze bardziej „odchudzić” serowe oponki?

Przede wszystkim możesz zrezygnować z maczania ich w maśle i obtaczania w cukrze po upieczeniu. Maślaną glazurę można też zastąpić miodem - wtedy nie ma już potrzeby dodawania cukru przy dekoracji. A jeśli chcesz by pączki były bardziej słodkie - posmaruj je cienką warstwą rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posyp posiekanymi drobno orzechami. 

Shutterstock

--

Źródło: Przyślij Przepis

--

Zobacz też:

Oponki serowe – klasyczny przepis ->>

Przepis na faworki w 3 wariantach >>

Przepis na pączki - 10 propozycji na Tłusty Czwartek >>