Składniki na nalewkę z orzechów (I etap)

  •     15 – 20 orzechów włoskich, zebranych najlepiej w lipcu, ale może i sierpniowe będą dobre. Orzechy są dobre, jeśli dadzą się przekroić nożem.
  •     ostry nóż do krojenia orzechów
  •     1/2 litra 96% spirytusu
  •     duży słoik
  •     Rękawiczki

Na początku należy umyć orzechy. Następnie koniecznie zakładamy rękawiczki (orzechy bardzo brudzą ręce) i kroimy orzechy na ćwiartki, albo plastry.
Pokrojone orzechy wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.

Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 7 dni.

Składniki na nalewkę z orzechów (II etap)

  • orzechy zalane spirytusem (po 1 tygodniu nastawu)
  • 1/8 świeżej gałki muszkatołowej
  • 1/3 gwiazdki anyżu
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu: całe
  • 1/2 litra wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie:

Gałkę muszkatałową i anyż rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu.
Wodę i cukier łączymy w syrop i gotujemy a następnie studzimy.

Do nastawu dolewamy ostudzony syrop i dorzucamy przyprawy mielone oraz pieprz.

Wstrząsamy, by wszystko się dokładnie wymieszało i odstawiamy na 4 miesiące.

Po tym czasie przecedzamy nalewkę i wlewamy ponownie do słoika.

Zostawiamy na następne 4 – 6 tygodni, aż osad opadnie na dno.

Zlewamy delikatnie klarowny napój pozostawiając na dnie osad.
Osad filtrujemy i to co przepłynęło przez filtr dodajemy ponownie do nalewki.

Odstawiamy – najlepiej na rok.