Pascha wielkanocna to tradycyjny świąteczny deser, wywodzący się z Rosji, gdzie jest podawana w formie ściętej piramidki symbolizującej grób Chrystusa (przygotowuje się ją w specjalnej formie, zwanej pasocznicą). Oryginalnie przyrządza się ją z twarogu lub mleka, śmietany i masła z dodatkiem żółtek i cukru. Najczęściej do masy serowej dodawane są też bakalie, wanilia i odrobina alkoholu (np. rumu).

pascha
Shutterstock

Pascha wielkanocna może być przyrządzona na dwa sposoby:

- na zimno, ucierając twaróg z masłem, śmietaną, żółtkami i cukrem, a następnie chłodząc przez 12 godzin w specjalnej formie lub okrągłej misce

- na gorąco, gotując kwaśne mleko i śmietanę aż się zwarzy, a następnie dodając twaróg.

Aby pascha wyszła prawidłowo, należy użyć bardzo świeżego twarogu i możliwie jak najbardziej suchego - przed dodaniem trzeba go więc dobrze odsączyć z serwatki. 

Pascha wielkanocna - składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 150 g bakalii ( rodzynki, migdały
  • smażona skórka pomarańczowa)
  • 3 łyżki rumu
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 130 ml kremówki
  • 130 g masła
  • kandyzowane plasterki pomarańczy
  • migdały do dekoracji

Pascha wielkanocna - przygotowanie

Twaróg zemleć dwukrotnie. Rodzynki opłukać, skropić rumem. Migdały i skórkę pomarańczową posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem. Miksując, dodawać kremówkę. Następnie całość ubijać na parze ok. 10 minut.

Masło zmiksować. Miksując, dodawać porcjami ser i masę śmietanowo-żółtkową. Na końcu dodać bakalie. Wymieszać. Masę przełożyć do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Deser odwrócić na talerz, ściągnąć gazę. Gotową paschę wielkanocną udekorować kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i migdałami.

pascha
Miód Malina Studio

--

Zobacz też: Odwracany sernik na zimno >>>