Przepis na pastę paprykową

Składniki

Na 8-10 porcji

4 ziemniaki

3 duże czerwone papryki

3 ząbki czosnku

2 średnie cebule

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

1 łyżka miodu

1 łyżeczka soli

100 ml oliwy

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Odcedzić do wystygnięcia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
  2. Papryki umyć, osuszyć. Ułożyć na blaszce. Cebule obrać, pokroić w kawałki i ułożyć obok papryk. Czosnek obrać, dodać do papryk i cebuli. Blachę wstawić do piekarnika, piec, aż papryki ściemnieją, co jakiś czas obracając. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
  3. Z papryk zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Miąższ zmiksować z upieczoną cebulą i czosnkiem na gładką masę. Doprawić solą, miodem i mieloną papryką. Wlać oliwę, ponownie zmiksować. Dodać ziemniaki, dokładnie wymieszać, aż wchłoną oliwę. Pastę przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Przepis pochodzi z najnowszego numeru "Sól i pieprz" (4/2019)