Składniki:

  • słoik suszonych pomidorów, mogą być w ziołowej zalewie i kaparami.
  • 2 garści słonecznika łuskanego
  • ząbek czosnku
  • trochę wody

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy suszone pomidory, dodajemy słonecznik, obrany ząbek czosnku i dolewamy trochę oliwy z zalewy pomidorowej.

Wszystko miksujemy na drobną papkę. W miarę miksowania pasta będzie się robić coraz gęstsza i twardsza, wtedy dolewamy trochę wody i dalej miksujemy do uzyskanie gładkiej masy.

Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, można dodać do pasty pieprz albo chili, ale my polecamy wersje podstawową, bez dodatku soli i pieprzu - smakuje wyśmienicie!

Pastę przekładamy do miseczki i podajemy z bagietką, paluszkami grissini albo innymi dodatkami.

Oczywiście pastę można modyfikować i zamiast słonecznika dodać np. migdały, albo orzeszki piniowe. Można też dodać natkę pietruszki lub inne ulubione zioła.

Smacznego!