Porcja: 342 kcal
Przygotowanie: ok. 45 minut

 

Składniki na 10 porcji:

  • 750 mięsa z udźca indyka (bez kości)
  • 2 udka kaczki
  • 2 szalotki
  • marchew
  • po kawałku korzenia selera i pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 małe kajzerki
  • 250 g wątróbki indyka lub kurczaka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • mielona kozieradka, sól, pieprz
  • masło i bułka tarta do formy
  • kiełki do dekoracji

 

Przygotowanie:

1. Mięso opłukać. Udka kaczki, po usunięciu skóry, razem z indyczym udźcem ułożyć w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone w kawałki warzywa. Wlać wodę (tyle, by zakryła mięso), wrzucić przyprawy. Gotować ok. 60 minut. Zlać wywar i zalać nim bułki. Odstawić.

 

2. Mięso oraz warzywa osączyć. Wątróbkę podsmażyć na maśle. Razem z mięsem, warzywami i bułkami dwukrotnie zemleć. Dodać resztę wywaru i masło po smażeniu wątróbki. Przestudzić. Wbić jajka. Dodać natkę. Doprawić solą, pieprzem i kozieradką.

 

3. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć masą mięsną, wierzch wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180°C. Zostawić w foremce do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem pasztet udekorować kiełkami.

--

Zdjęcia: BBS Studio