Tort Pavlova to prawdziwy mercedes wśród deserów. Przygotowany po raz pierwszy dla rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej (której zawdzięcza swoją nazwę), oryginalny torcik bezowy jest podawany z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Słodka beza w zestawieniu z kwaśnymi owocami to niezwykle zgrane połączenie, które uświetni każdą okazję specjalną. Jak przygotować klasyczny tort Pavlova krok po kroku?

Tort Pavlova - składniki

Na bezę:

  • 800 g cukru kryształu
  • 5 białek
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii z Madagaskaru
  • 300 ml śmietany 36%
  • wanilia do smaku

Dekoracja:

  • owoc granatu
  • listki mięty
  • opcjonalnie serduszka z masy marcepanowej

Tort Pavlova - przygotowanie

Do garnka wsypać cukier, wlać 1 i ½  szklanki wody, dodać miąższ wydrążony z wanilii i ugotować syrop do tzw. piórka (w syropie zanurzyć na chwilę widelec i dmuchnąć; z syropu powinny lecieć bąbelki). Białka ubić na sztywno. Ubijając, dodawać syrop. Pianę delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 12 cm. Nałożyć na niego (najlepiej za pomocą szprycy cukierniczej) masę białkową. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 90°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 40°C i zostawić bezę w piecu na kilka godzin. Śmietanę ubić na sztywno, ewentualnie z miąższem wydrążonym z laski wanilii. Śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na bezę. Wierzch posypać pestkami granatu i listeczkami mięty. W dniu Walentynek można tez udekorować serduszkami z masy marcepanowej.

Rada cukiernika

Aby śmietana do tortu Pavlova dobrze się ubiła, powinna być, podobnie jak miska do ubijania i trzepaczka, dobrze schłodzona.

tort-pavlova
Artur Rogalski

--

Przepis na tort Pavlova pomogła nam przygotować znana warszawska cukiernia A. Cieślikowski.