Placek drożdżowy ze śliwkami - składniki:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 3 łyżki cukru 
  • jajko
  • 1/4 l letniego mleka
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • łyżka płatków migdałów
  • masło do wysmarowania formy

Placek drożdżowy ze śliwkami - przygotowanie:

1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Cukier utrzeć z jajkiem na puszysty krem.
Dodać do maki razem z mlekiem, drożdżami i szczyptą soli. Wymieszać. Masło roztopić, przestudzić. Dodać do pozostałych składników. Zagnieść
miękkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Śliwki opłukać, rozciąć, usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Obłożyć śliwkami. Posypać cynamonem i cukrem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Migdały podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi przestudzony placek.

placek-ze-śliwkami
Miód Malina Studio

--

Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>