Czego potrzebujemy?

Spód:

• 150 g daktyli

• 1 szklanka płatków owsianych

• 1 łyżka kakao

• 3 łyżki wiórków kokosowych

• 5 łyżek oleju kokosowego

Masa:

• 300 g twarogu

• 200 g jogurtu greckiego

• 50 g wiórków kokosowych

• 1 łyżka żelatyny + 50 ml mleka

• 2 łyżki ksylitolu

• 3 łyżki syropu klonowego

Masa:

• świeże owoce

Jak to zrobić?

1. Przygotuj okrągłą formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Po upływie tego czasu odlej wodę.

3. Przygotuj spód: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę, następnie wyłóż ją na spód formy. Pamiętaj o wyłożeniu również boków. Wstaw do lodówki.

4. Przygotuj masę: mleko podgrzej na małym ogniu i rozpuść w nim żelatynę, cały czas mieszając (nie gotuj!). Wszystkie składniki na masę zblenduj i wylej do formy. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

5. Udekoruj świeżymi owocami.

6. Ciasto przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Słodko-Zdrowe. Słodycze w Twojej zdrowej diecie"
Autor: Siostry Bukowskie