Placek ze śliwkami - składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru.

Placek ze śliwkami - przepis:

1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na placek ze śliwkami. Wymieszaj mąkę, cukier, cynamon i startą skórkę cytryny. Następnie wbij jajko i dodaj pokrojone w masło. Zagnieć składniki na gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. 

2. W międzyczasie przygotuj śliwki. Przekrój każdą na pół i usuń pestkę. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Pierwszą połową wylep dno blachy tak, aby powstał cienki spód. Ułóż na nim śliwki (najlepiej skórką do dołu).

3. Do drugiej części ciasta dodaj łyżkę (lub 2) grubo posiekanych migdałów. Zagnieć ponownie, a następnie pokrusz na wierzch, tworząc ostatnią warstwę placka ze śliwkami. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu możesz dodatkowo posypać ciasto z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!

kruchy-placek-ze-śliwkami
A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"

--

Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>