Porcja: 345 kcal

Przygotowanie: 35 minut

Na 8 porcji

Składniki na placki z cukinii z mascarpone:

  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2–3 łyżki mąki
  • posiekany szczypiorek
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oleju rzepakowego
  • opakowanie mascarpone
  • sok i skórka starta z cytryny
  • sól
  • pieprz

Cukinie umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dobrze odcisnąć. Wymieszać z jajkami, 2 łyżkami jogurtu, mąką i łyżką szczypiorku. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Olej mocno rozgrzać. Z warzywnej masy formować na patelni placki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Mascarpone wymieszać z resztą jogurtu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem i częścią skórki startej z cytryny. Placki rozłożyć na talerzu. Udekorować kremem serowym i resztą skórki z cytryny. Posypać szczypiorkiem.

NASZA RADA

Jako dodatek do placków doskonały będzie także kremowy serek typu philadelphia, ewentualnie ziarnisty serek wiejski. Placki można przygotować nie tylko z cukinii, ale również ze startych drobno ziemniaków, np. z dodatkiem startej marchewki i cebuli.