Placki z jabłkami z nutą wanilii

Składniki: 1,5 szklanki mąki, 3 jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii, łyżka brązowego cukru, szklanka mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka skórki startej z cytryny, masło klarowane do smażenia, cukier puder do posypania

Mąkę zmiksuj z jajkami, ekstraktem z wanilii, cukrem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Masło rozgrzej na patelni. Łyżką nabieraj po porcji ciasta i kładź na patelni. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki z jabłkami posyp cukrem pudrem.

placki-z-jabłkami
Shutterstock

Racuchy z jabłkami

Składniki: 3-4 jabłka, ok. 400 g mąki, 40 g cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/2 l kefiru lub kwaśnego mleka,  3 jajka,  2 szklanki oleju do smażenia, cukier puder do posypania

Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlej kefir lub kwaśne mleko połączone z roztrzepanymi jajkami. Miksuj aż powstanie ciasto o konsystencji śmietany. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne. Owoce potnij w krążki. Tłuszcz rozgrzej w szerokim garnku.  Każdy krążek ciasta zanurz w cieście Smaż  na rozgrzanym tłuszczu jak pączki z obu stron na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik i osącz. Na koniec posyp racuchy z jabłkami cukrem pudrem.

racuchy-z-jabłkami
Shutterstock

Placki z jabłkami - jabłka w cieście

Składniki: 4-5 jabłek, 2 jajka, 2 łyżki cukru,  5 łyżek mleka, ok. 100 g mąki, szczypta soli, tłuszcz do smażenia, cukier puder do posypania

Jajka rozbij, rozdziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko, mąkę, sól i pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszaj, by uzyskać lekkie, lejące się ciasto. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne. Owoce potnij w krążki. Każdy krążek jabłka zanurz w cieście i połóż na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik i osącz. Następnie posyp placki z jabłkami cukrem pudrem.

jabłka-w-cieście
Shutterstock