Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej palonej (np. Halina)
  • 2 jajka
  • 80g cukru
  • 1 duże jabłko
  • 120ml mleka migdałowego lub zwykłego
  • 100g mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
  • cukier puder

Wykonanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.
Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.

Smacznego!