Przepis na: 16 porcji
Przygotowanie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 310 kcal

Składniki:

  • 200 g masła
  • 350 g mąki
  • 150 g miałkiego cukru kryształu
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 białek i 3 żółtka
  • mała garść podprażonych orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki konfitur z czarnej porzeczki
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Masło posiekaj nożem razem z mąką. Dodaj żółtka, jogurt, proszek i cukier puder. Zagnieć ciasto.
2. Podziel na trzy części. Do dwóch mniejszych dodaj po 1,5 łyżki kakao. Wyrób, zagniatając ręcznie. Każdą owiń folią i włóż do lodówki lub do zamrażalnika, aby stwardniała.
3. Jasnym ciastem wylep dno wyłożonej pergaminem blachy (20x30 cm). Na cieście rozsmaruj konfitury z czarnej porzeczki i rozsyp podprażone, pokruszone orzechy włoskie.
4. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj jedną część kakaowego ciasta.
5. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dosypuj cukier. Pianę nałóż na kakaowe ciasto i na nią zetrzyj trzecią część ciasta. Piecz 30-40 min w 180 st. C.