Przepis na: 60 sztuk
Przygotowanie: 1 godzina 15 minut
Porcja: 65 kcal

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśnej
  • śmietany 18%
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia, np. rzepakowy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej. Dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Wyrób ciasto do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Owiń je w folię spożywczą i odłóż na 30 minut, by zmiękło i odpoczęło (najlepiej w temperaturze pokojowej).

2. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Złóż i ubij wałkiem. Ponownie złóż i powtórz czynność jeszcze 2-3 razy. Po skończeniu ciasto owiń folią spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.

3. Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko. Radełkiem lub nożem wykrój prostokąty o wymiarach 12 x 3 cm.

4. Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku. Jeden z końców przewlecz delikatnie przez otwór.

5. Smaż w gorącym tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Odsącz na ręczniczku papierowym. Oprósz cukrem pudrem.

Dobra rada

Do ciasta można dodać jeszcze dwa żółtka. Stanie się bardziej kruche i będzie miało ładny kolor.