Przepis na keks - składniki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie
  • łyżka ciemnego rumu
  • po 50 g drobno posiekanych fig, kandyzowanej skórki z pomarańczy, migdałów bez skórek, orzechów włoskich, suszonych śliwek, suszonych moreli
  • szczypta soli
  • cukier puder, zielone gałązki i owoce żurawiny do dekoracji

Przepis na keks - przygotowanie

1. Bakalie wymieszać i obtoczyć w łyżce mąki. Z białek i soli ubić pianę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, rum, mąkę, proszek do pieczenia, a na końcu bakalie. Oprócz wymienionych można dodać także posiekane daktyle lub wiórki kokosowe i inne kandyzowane owoce - wedle upodobań. Masę delikatnie połączyć z pianą. Przełożyć do wyłożonej pergaminem formy. Naciąć z wierzchu nożem namoczonym w odrobinie roztopionego masła. Piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

2. Gotowy keks posypać z wierzchu cukrem pudrem i udekorować zielony gałązkami świerku lub jodły oraz owocami żurawiny. Zamiast cukru pudru można też pokryć keks lukrem i wykorzystać do ozdoby gotowe posypki i świąteczne motywy dekoracyjne.

--

Zobacz też: Przepis na domowy ajerkoniak >>>