Ptysie z kremem - składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 4 jajka

Kremowe nadzienie:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże żółtka
  • 2 małe opakowania śmietany kremówki

Ptysie z kremem - przygotowanie:

1. W większym garnku zagotuj wodę z masłem. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i wciąż podgrzewając, wymieszaj wszystkie składniki, by połączyły się w jednolitą masę. Mieszaj jeszcze kilka minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.

2. Odstaw garnek do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, dodaj jajka. Wbijaj po jednym, za każdym razem mieszając na jednolitą masę. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Shutterstock

3. Piecz ptysie przez 10 minut w 200°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.

Ptysie z kremem - nadzienie:

1. Do rondelka wlej szklankę mleka. Dodaj cukier i zagotuj. Resztę mleka rozrób z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Porządnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Zagotuj, a następnie odstaw masę budyniową do wystudzenia (najlepiej schłodzić ją w lodówce).

2. Ubij kremówkę na sztywno, połącz z masą budyniową i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki.

3. Upieczone i ostudzone ptysie przekrój na pół. Kremowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na spód każdego ciasteczka. Przykryj drugą odkrojoną połówką. Ptysie można dodatkowo oprószyć z wierzchu cukrem pudrem albo oblać roztopioną czekoladą.

Shutterstock

--

Źródło: Moje Gotowanie