Sernik z rosą - składniki:

CIASTO:

  • 120 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • szklanka mąki l jajko

MASA SEROWA:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • szklanka cukru l 3 jajka
  • 3 żółtka l 2 budynie waniliowe

PIANA:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przepis na sernik z rosą:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wylepić nim posmarowaną tłuszczem tortownicę. Całość wstawić na 30 minut do lodówki.

sernik-z-rosą-1
BBS Studio dla "Dobrych Rad"

2. Ser przełożyć do misy miksera. Dodać cukier, chwilę miksować. Następnie dołożyć jajka, żółtka i proszek budyniowy. Mieszać do połączenia wszystkich składników.

sernik-z-rosą-2
BBS Studio dla "Dobrych Rad"

3. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 15 minut. Przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180°C.

sernik-z-rosą-3
BBS Studio dla "Dobrych Rad"

4. Białka ubić z cukrem. Pianę rozłożyć na cieście. Wierzch wyrównać specjalną szpachelką, dzięki której powstanie ozdobny wzorek. Piec jeszcze 15 minut. Zostawić do ostygnięcia.

sernik-z-rosą-4
BBS Studio dla "Dobrych Rad"
sernik-z-rosą-5
BBS Studio