Pokrzywa – właściwości zdrowotne

Pokrzywa jest bogata w witaminy A, C i K, a także fosfor, krzem i wapń. Wszystkie te składniki świetnie wpływają na kondycję naszej skóry, włosów oraz paznokci, dlatego często znajdujemy je w kosmetykach lub suplementach diety. Dzięki działaniu antybakteryjnemu jest polecana osobom cierpiącym na przypadłości o podłożu bakteryjnym, na przykład trądzik. 

Pokrzywa wspomaga metabolizm i oczyszczanie się z toksyn. Świetnie wpływa na wątrobę, trzustkę czy żołądek. Pobudza produkcję czerwonych krwinek, przez co sprawdzi się u osób zmagających się z anemią. 

Nie można też zapomnieć, że pokrzywa wykazuje silne działanie moczopędne. Może być więc pomocna przy niektórych schorzeniach układu moczowego lub w przypadku zatrzymania wody w organizmie. 

Zupa z pokrzywy – przepis 

Składniki:

  • 3-4 garście młodych pędów pokrzywy (przepłukanych pod bieżącą wodą)
  • 1 por 
  • 4 ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula
  • ¼ selera
  • 4-5 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • lubczyk 
  • natka pietruszki
  • koper

Ewentualnie: śmietana, jogurt lub mleczko kokosowe, ugotowane jajko

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój cebulę i rozdrobnij czosnek za pomocą praski. Podsmaż oba składniki na maśle. 
  2. Pokrój pozostałe warzywa. Wrzuć wszystko do garnka. Dodaj cebulę oraz czosnek. Zalej 2 litrami gorącej wody. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj przez 10-15 minut na małym ogniu.
  3.  Posiekaj pokrzywę i dorzuć do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy i gotuj przez kolejne 10-15 minut. 
  4. Na koniec warto dodać odrobinę śmietany, jogurtu lub nawet mleczka kokosowego. Możesz wszystko zblendować i dodać grzanki, wtedy powstanie zupa krem. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej także ugotowane jajko. 

Smacznego! 

Uwaga! Pokrzywy nie powinnyśmy spożywać zbyt często. Ze względu na swoje moczopędne właściwości może powodować wypłukiwanie soli mineralnych i witamin z organizmu. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, więc osoby cierpiące na cukrzycę powinny skonsultować jej dawki z lekarzem. Przeciwwskazaniem do jej przyjmowania są często choroby narządów płciowych, nerek, mięśniaki oraz nowotwory.   

Pamiętaj! Zbieraj pokrzywę tylko w “czystych” miejscach, czyli oddalonych od ruchliwych autostrad czy innych źródeł zanieczyszczeń gleby i powietrza.