Pudding chia dla zdrowia

Nasiona chia (czyli szałwii hiszpańskiej) w krótkim czasie zyskały rzesze fanów i niesamowitą popularność, zwłaszcza wśród blogerów kulinarnych i osób promujących zdrową żywność. Są często wymieniane wśród innych produktów z etykietą "superfoods", a to ze względu na swoje liczne prozdrowotne właściwości. Nasiona chia są przede wszystkim bogatym źródłem kwasów omega-3 (które działają przeciwnowotworowo i zapobiegają starzeniu się komórek), a także żelaza, magnezu, wapnia i antyoksydantów. Z nasion szałwii hiszpańskiej najczęściej przyrządza się dietetyczne desery oraz lekkie śniadaniowe puddingi.

Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają nasiona chia >>>

Pudding chia - jak go przygotować?

Nie ma chyba prostszego i szybszego przepisu, przyrządzenie puddingu zajmie ci około 5 minut! Wystarczy zalać nasiona szałwii hiszpańskiej mlekiem, wymieszać z dowolnymi przyprawami i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Nasiona chia, podobnie jak siemię lniane, mają właściwości żelujące. Gdy nasiąkają mlekiem, powstaje budyniowa konsystencja puddingu. Reszta to już kwestia dodatków! 

Wskazówki:

  • Nasiona chia najlepiej zalać mlekiem na wieczór i zostawić na całą noc w lodówce - dzięki temu pudding na pewno będzie gotowy na śniadanie.
  • W większości przepisów z podanych składników przygotujesz dwie porcje puddingu. 
  • Do przyrządzenia puddingu możesz wykorzystać zarówno krowie mleko, jak i dowolne mleko roślinne.

Z czym podawać pudding chia?

Zobacz wszystkie przepisy w galerii >>>