Puszysty torcik z likierem - przepis

porcja: 398 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 12 porcji

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • 200 g masy marcepanowej
  • 40 g orzechów laskowych
  • 100 g herbatników
  • 4 jajka
  • 4 łyżki likieru orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

50 g czekolady rozpuścić na parze. Masło, masę marcepanową, orzechy i herbatniki posiekać. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Masą wyłożyć spód tortownicy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Resztę czekolady również rozpuścić. Ostudzić. Wymieszać z żółtkami i 3 łyżkami likieru. Z białek ubić pianę. Śmietanę ubić z cukrem. Delikatnie połączyć ją z pianą i masą czekoladową. Krem wylać na schłodzony spód. Ponownie wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem skropić resztą likieru.