Racuchy z jabłkami - składniki:

  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jogurty naturalne typu islandzkiego Skyr
  • szklanka mąki
  • 2 małe jabłka
  • olej rzepakowy do smażenia

Racuchy z jabłkami - wykonanie:

Jogurty przełożyć do miski, wlać mleko, dodać żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać ręcznie, najlepiej rózgą. Następnie dodać obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszać. Smażyć na patelni niewielkie racuchy (z 1 i ½ łyżki) na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków. Podawać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką jogurtu.

--

Autorem przepisu jest Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.