Składniki:

  • 50 dag włoskiej kapusty, drobno posiekanej
  • 15 dag wędzonego łososia, drobno pokrojonego
  • pęczek drobnej dymki lub cebula średniej wielkości, posiekane

ciasto:

  • 25 dag mąki
  • łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 2 jajka + białko
  • 175 ml tłustego mleka
  • 10 dag roztopionego masła

do smaku:

  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa


do smażenia:

  • olej

Przygotowanie:

Zagotowujemy garnek osolonej wody, wrzucamy kapustę i gotujemy 8–10 min. Odcedzamy, studzimy i dokładnie odciskamy rękami. Mieszamy z łososiem i posiekaną dymką.
W misce szykujemy ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy proszek, jajka i białko, mleko, przyprawiamy solą i gałką. Wyrabiamy dość gęste ciasto.
Rozgrzewamy na patelni warstwę oleju, mieszamy kapustę z łososiem z ciastem, z masy smażymy cienkie placki. Najlepsze na śniadanie – z sadzonym jajkiem i podrumienionym bekonem, lub z kwaśną śmietaną i startym jajkiem na twardo.

W taki sam sposób możemy poddusić białą kapustę i wykorzystać do krokietów: kapustę i taką samą wagowo ilość pieczarek przepuszczamy przez grube oczka w maszynce do mielenia, dorzucamy kilka ugotowanych kartofli oraz kaszę manną i jajko dla lepszej konsystencji. Formujemy i smażymy jak klasyczne kotlety, podajemy z grzybowymi sosami lub jako dodatek do mięs obiadowych. Surową włoską kapustę możemy pokroić w cienkie paski (rolując każdy liść jak cygaro), potem podprażyć we fryturze, na gorąco obsypać brązowym cukrem i szybko połączyć z ugotowanym makaronem, boczkiem i świeżym jajem. Na wierzch dać starty parmezan i świeżo mielony pieprz. Jesienno-zimowa makaronowa poezja...

Przepis pochodzi z najnowszego, listopadowego wydania Moje Gotowanie.