Razowe naleśniki z bananami – przepis 

Składniki (6-7 porcji):

•     1 szklanka mleka migdałowego
•    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
•    1/2 szklanki mąki razowej
•    1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
•    2 łyżki oleju Rapso
•    1 jajko rozmiar L
•    2 łyżki mąki migdałowej
•    szczypta soli
•    1/3 łyżeczki nasion wanilli

Dodatki:

•     6–7 bananów (dojrzałych)
•    migdały do podania (Kresto)
•    6–7 łyżeczek masła migdałowego
•    1 śmietana kremówka 36% (schłodzona przez noc)
•    200 ml jogurtu greckiego (schłodzony przez noc)
•    250 g malin
•    250 g rabarbaru
•    1 łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

Wykonanie:

1.     Wszystkie składniki na naleśniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj aż do połączenia. Odstaw na ok. 20 minut.
2.    Przełóż do garnka maliny, umyty, pokrojony rabarbar, dodaj 1 łyżkę wody. Wszystko doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kilka minut, do momentu wyraźnego zagęszczenia się sosu. 
3.    Ustaw pustą miskę a na niej sitko. Przełóż do niego sos malinowo-rabarbarowy i przetrzyj go, aby pozbawić pestek. Dodaj do powstałego sosu erytrol lub ksylitol i wymieszaj. 
4.    Na nieprzywierającej patelni usmaż naleśniki. Ciasto jest mniej sprężyste niż tradycyjne, dlatego przekładaj je delikatnie.
5.    Posmaruj naleśnik 1 łyżeczką masła migdałowego i połóż na środku obranego banana, a następnie zroluj całość. Z resztą naleśników postępuj tak samo.
6.    Przełóż do misy miksera kremówkę i jogurt grecki. Ubijaj na najwyższych obrotach do momentu uzyskania gęstego kremu.
7.    Podawaj naleśniki z sosem oraz bitą śmietaną. Do przybrania wykorzystaj migdały, maliny oraz listki mięty.

Źródło: VOG Polska -->>