Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem i orzechami - przepis

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 4 g suchych drożdży instant Delecta
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 1 szklanka maku (np. Bakalland)
  • 4 łyżki miodu
  • 100 ml mleka
  • 50 g orzechów włoskich uprażonych i posiekanych
  • 30 g pokrojonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 1 roztrzepane jajko

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 170ºC (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy tak, jak kruche ciasto, a następnie odkładamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Mak zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut z dodatkiem miodu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i gotujemy do odparowania płynu. Ugotowany mak mielimy lub miksujemy blenderem, a następnie łączymy z orzechami. Ciasto wałkujemy na duży, okrągły placek o średnicy około 45 cm i dzielimy go na 14 „trójkątków”, przekrawając 7 razy średnicę placka. Na każdy z nich wykładamy farsz, rozprowadzamy go łyżką, a trójkąt zwijamy, zaczynając od zewnętrznego boku do czubka. Zawinięte rogaliki wykładamy na blasze, przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy na około godzinę do delikatnego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy migdałami i cukrem. Rogaliki pieczemy przez około 30 minut.

Szklanka ciepłego mleka albo kakao idealne dopełnią słodkiego dzieła.