Róże karnawałowe - składniki:
- 250 g mąki
- łyżka masła
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- sól
- łyżka spirytusu lub rumu
- smalec do smażenia
- kandyzowane lub smażone wiśnie
- cukier puder do posypania
Róże karnawałowe - sposób wykonania
1. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zagnieć ciasto. Pokrój je na kilka kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na dość cienki placek (pozostałe ciasto przykryj miską lub ściereczką, by nie wyschło).
2. Z ciasta za pomocą szklaneczki i kieliszków o różnych obwodach wykrawaj krążki o trzech wielkościach (największy powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą). Wszystkie ponacinaj w kilku miejscach po obwodzie.
3. Środki posmaruj białkiem i składaj, od większego po najmniejszy. Mocno dociśnij, aby wszystkie warstwy dobrze się skleiły. Smalec mocno rozgrzej w szerokim rondlu. Wrzucaj pojedynczo ciastka i smażyć je z obu stron na jasnozłoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku. Na środek każdego ciastka nałóż po odrobinie wiśni. Ciastka posyp delikatnie cukrem pudrem.

--
Zobacz też: Przepis na faworki >>>
Komentarze