Róże karnawałowe - składniki:

  • 250 g mąki
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 całe  jajka
  • 2 żółtka
  • sól
  • łyżka spirytusu lub rumu
  • smalec do smażenia
  • kandyzowane lub smażone wiśnie
  • cukier puder do posypania

Róże karnawałowe - sposób wykonania

1. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj z masłem. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i alkohol. Zagnieć ciasto. Pokrój je na kilka kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj  na dość cienki placek (pozostałe ciasto przykryj miską lub ściereczką, by nie wyschło).

2. Z ciasta za pomocą szklaneczki i kieliszków o różnych obwodach wykrawaj krążki o trzech wielkościach (największy powinien mieć średnicę 7 cm, każdy następny o 1 cm mniejszą). Wszystkie  ponacinaj w kilku miejscach po obwodzie.

3. Środki posmaruj białkiem i składaj, od większego po najmniejszy. Mocno dociśnij, aby wszystkie warstwy dobrze się skleiły. Smalec mocno rozgrzej w szerokim rondlu. Wrzucaj pojedynczo ciastka i smażyć je z obu stron na jasnozłoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku. Na środek każdego ciastka nałóż po odrobinie wiśni. Ciastka posyp delikatnie cukrem pudrem.

A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"

--

Zobacz też: Przepis na faworki >>>

10 najlepszych przepisów na pączki >>>