Róże z jabłek - składniki:

  • 2 jabłka
  • sok z połówki cytryny
  • cynamon
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder
  • opcjonalnie: konfitura z moreli

Róże z jabłek - przygotowanie:

1. Jabłka myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce bez obierania kroimy w cienkie plasterki. 2 szklanki wody gotujemy z sokiem z cytryn. Wrzucamy do niej plasterki i zostawiamy na kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. 

2. Ciasto rozwijamy i wzdłuż krótszego boku kroimy na paski o długości ok. 6 cm. Połowę paska od góry posypujemy cynamonem - opcjonalnie można go też posmarować warstwą konfitury. Na każdym pasku układamy na zakładkę plasterki jabłek (skórą ku górze). Zakładamy od dołu nieposmarowaną częścią ciasta i delikatnie zwijamy w rulon.

róże-z-jabłek-przepis
Shutterstock

3. Powstałe róże z jabłek przekładamy do formy do mufinek - można też ułożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i pieczemy 25-30 minut w 180-200°C. Zdejmujemy folię i chwilę pieczemy, by jabłka się przyrumieniły. Wyciągamy z formy i po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Róże z jabłek - obejrzyj jak je zrobić krok po kroku:

--

Zobacz też: Róże z cukinii i ciasta francuskiego >>>