Sałatka z pieczonych buraków i sera blue - przepis

Składniki:

  • 4 buraki
  • 200 g zielonej sałaty
  • Sos sałatkowy francuski Knorr
  • Kilka listków cykorii
  • 150 g sera typu blue
  • 100 g orzechów włoskich
  •  Łyżka miodu
  • Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170⁰ C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia.

2. Wymieszaj intensywnie ziołowy Sos sałatkowy francuski z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet.

3. Buraki obierz ze skórki, pokrój w plastry i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż liście cykorii, a na nich mieszankę buraczano-orzechową i liście zielonej sałaty.

4. Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.

Zobacz też: Zakwas buraczany ->>