Składniki (na dwie porcje):

● 300 g polędwicy wołowej
● 6 łyzek oliwy
● opakowanie szpinaku sałatkowego
● czerwona cebula
● 2 łyżki octu balsamicznego
● łyżeczka musztardy sarepskiej
● łyżka syropu malinowego (najlepiej domowego)
● 150 g malin 
● 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
● sól morska
● świeżo mielony czarny pieprz.

 

Przygotowanie:

1. Polędwicę polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy mięso będzie dobrze wysmażone, zdejmujemy je z patelni i owijamy szczelnie folią aluminiową. 

polędwica-wieprzowa
Zdjęcie: BBS Studio

Rada: aby sprawdzić, czy polędwica jest odpowiednio wysmażona, palcem wskazującym naciśnij „poduszeczkę” drugiej dłoni pomiędzy kciukiem a nadgarstkiem. Opór, który czujesz, stawiany jest przez mięso surowe. Mięso krwiste da taki opór, jakbyśmy dotykali „poduszeczki”, gdy mamy złączony kciuk i palec wskazujący, średnio wysmażone – kciuk i palec środkowy, wysmażone – kciuk i palec czwarty.

 

2. Szpinak myjemy i dobrze odsączamy. Kroimy cebulę w piórka, a mięso w cienkie plasterki. Tłuszcz pozostały po smażeniu polędwicy miksujemy z resztą oliwy, octem balsamicznym, syropem malinowym, musztardą, solą oraz pieprzem.

sałatka-z-polędwiczką
Zdjęcie: BBS Studio

Rada: do miksowania sosów typu winegret używam słoika. To wygodny sposób, na dodatek sos można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce.

 

3. Na dużym talerzu kładziemy szpinak, posypujemy cebulą i malinami, a następnie obkładamy plasterkami mięsa. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy sezamem. Najlepiej jest podawać ją z chrupiącą grzanką.

sałatka-ze-szpinakiem-i-polędwicą
Zdjęcie: BBS Studio

Autorem przepisu i porad jest Janek Paszkowski, jeden z najmłodszych dotychczasowych uczestników konkursu MasterChef, 20-letni pasjonat gotowania, muzyki i autor bloga: kuchniabasowa.blogspot.com.

 

sałatka-z-polędwiczką-malinami
Zdjęcie: BBS Studio