Składniki:

  • ok. 1,5 kg czerwonej papryki
  • 50 dag różyczek kalafiora
  • 50 dag cebuli
  • natka pietruszki
  • 1 dag cukru
  • 2 dag soli
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 3 szklanki wody
  • pół szklanki octu jabłkowego

Przygotowanie

1. W miarę możliwości zdejmij skórkę z papryki, usuń z niej pestki, a następnie pokrój w szerokie paski. Obraną cebulę pokrój na bardzo cienkie talarki. Opłucz różyczki kalafiora, posiekaj pietruszkę. 

2. Zagotuj w garnku wodę, dodaj ocet i przyprawy. Gdy zacznie wrzeć, włóż na chwilę cebulę, a następnie wyjmij ją łyżką cedzakową. To samo zrób z kalafiorem, a następnie z papryką. 

3. Odcedzone warzywa ułóż warstwami w uprzednio wyparzonych słoikach. Każdą warstwę przełóż posiekaną pietruszką. Zalej słoiki gorącą zalewą i pasteryzuj 20 minut w temperaturze 85°C.

zimowa-sałatka
Zdjęcie: A. Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie".